Oogst
Enkele tips
Het moment van de oogst zijn bepalend voor de kleur en de hardheid van de schil. ook de manier waarop ze bewaard worden speelt een grote rol.
  Vruchtontwikkeling en oogst
De vruchtontwikkeling is in ieder klimaat verschillend, dus ook de tijd die nodig is om te rijpen en het oogsttijdstip. Enkel vruchten die op het juiste moment geoogst worden, voldoen aan de eisen van het uitzicht, de kleur van de schil, de hardheid van de vrucht en de smaak na het bewaren die vereist is voor een succesvolle marktverkoop De kiwibes heeft een kortere groei- en rijpingsperiode dan gewone kiwi (3 maanden ten opzichte van 5 - 6 maanden). Door vruchten te oogsten verandert de snelheid van de kleurontwikkeling. Vruchten die rijpen bij 20°C zullen minder rood gekleurd zijn dan de vruchten die aan de twijgen rijpen. Vaak heeft de schil eenzelfde kleur als het inwendige vruchtvlees. Naargelang de rijpheid van de vrucht zal deze kleur variëren. Op die manier kan de rijpheid van de vrucht nagegaan worden. Wanneer deze kleurverandering optreedt, is men echter te laat om te oogsten aangezien de vruchten vaak niet direct zullen geconsumeerd worden. De vruchten worden geoogst wanneer ze nog hard zijn om het stockeren en bewaren te vergemakkelijken. Ze worden met de hand geplukt wanneer de vruchten fysiologisch rijp zijn. Het oogsten van iedere vrucht afzonderlijk is zeer arbeidsintensief. Daarom worden ze vaak als trosjes geoogst. Ze worden in kleine schaaltjes van 250 g verkocht. De oogstcapaciteit komt een beetje overeen met die van frambozen.

Transport en Bewaring
De zachte schil van A. arguta maakt de vruchten gevoeliger voor mechanische schade. De vruchten zijn ook vatbaarder voor waterverlies waardoor de schil gaat verschrompelen tijdens het rijpen en bewaren. De kiwibesvruchten kunnen maar tot 1 week na de oogst bewaard worden bij een temperatuur van 20°C. Er gaan koolhydraten en water verloren via de respiratie. Zachte vruchten kunnen tot 2 weken worden bewaard bij 0°C. Hardere vruchten kunnen tenminste 6 weken bewaard worden bij een temperatuur van 0 tot 3°C. Verschrompeling van de vruchten, door verlies aan water, komt meer voor bij bewaring bij 3°C dan bij 0°C. Er worden geen ziekten vastgesteld tijdens de bewaring. Er moet enkel rekening gehouden worden met CO2 schade bij hogere temperaturen. In dit opzicht moet er ook een goede ventilatie voorzien zijn in de bewaarruimte. Wanneer de vruchten bewaard worden in plastic doosjes zonder perforatie zal ethyleen en CO2 ophopen bij een bewaring bij 20°C. Bij 0°C is er geen ophoping van deze gassen waar te nemen. Het bewaren van vruchten bij lage temperaturen onderbreekt de kleurontwikkeling. Wanneer vruchten rijp zijn na een lange bewaarperiode is de roodverkleuring gereduceerd. Dit zorgt voor problemen bij het oogsttijdstip en de bewaring. Rode vruchten zullen bij het oogsten bijna of volledig rood moeten zijn. Aangezien de roodverkleuring slechts plaatsvindt naar het einde van de vruchtontwikkeling zullen deze vruchten dus reeds zacht zijn. Deze vruchten zullen maximaal 2 weken bij lage temperaturen kunnen bewaard worden.

 
Content for class "adverts" Goes Here
artikels
Januari 2008 Lekker en gemakkelijk voorgerecht met walnoten
Lees meer...
De NZV (Nederlandse Zuidvruchten Vereniging) heeft samen met het Productschap Tuinbouw, INC en AGF Promotie Nederland TNO een rapport laten samenstellen
Lees meer...
PlantVruchtenTeeltOogstPublicatiesStartpaginaContact